Tanzanias huvudstad Dodoma

Tvärt emot vad kanske många tror är det inte alls Dar es Salaam som är Tanzanias huvudstad utan det är Dodoma. Dodoma är Tanzanias tredje största stad, både Dar & Arusha är större och Dodoma har drygt 460 000 invånare.

Geografiskt är Dodoma placerad i Tanzania inland och bildades i början av 1900-talet av de tyska kolonisatörerna under tiden de byggde järnvägen. Om du under din resa till Tanzania skulle hamna i Dodoma är det här några platser som är värda att besöka i Dodomas omgivningar. Är du nyfiken på Tanzania? Besök Kenzantours som är specialister på resor till Afrika.

Dodoma Tanzanias huvudstad
Tvärt emot vad kanske många tror är det inte alls Dar es Salaam som är Tanzanias huvudstad utan det är Dodoma

Simba Hill
Vill du göra något aktivt föreslås att ta sig till Simba Hill, även känd som Lion Rock. Att ta sig till toppen tar ca 3 timmar men du belönas med vyer över Dodomaregionen. Kanske du även passerar premiärministerpalatset på din färd upp bland det vackra stenlandskapet.
Simba Hill är kanske Dodomas mest ikoniska landmärke. Enklast att ta sig hit är att ta en dala-dala, den inhemska minibuss-servicen.

Gaddaffi moské
Uppkallad efter den avlidne libyska diktatorn som finansierade det mesta av dess konstruktion, är Gaddhaffi-moskén den i särklass största moskén i Tanzania.
Moskéns kapacitet på 3000-4000 besökare vilket gör moskén till den största religösa byggnaden i Dodoma. Som en port till huvudstaden tornar den upp sig när du kommer från flygplatsen.
Arkitektoniskt år moskén relativt minimalistisk som saknar traditionella ornament. En pelargång skyddar från den starka afrikanska solen och fungerar som en rymlig samlingsplats.

Nyerere Square
Julius Nyerere-torget, uppkallat efter det moderna Tanzanias grundare, är definitivt den viktigaste offentliga platsen i Dodoma. På det välskötta torget domineras av en staty av honom.
Nyerere Square också ett multifunktionellt torg som består av en trevlig trädgård samt en marknad, som erbjuder lokala varor och souvenirer. Här kan du läsa mer om Tanzania och Julius Nyerere.

Den anglikanska katedralen
Ett av de mest betydelsefulla kännetecknen som dragits av kontakten mellan européer och afrikaner under de senaste två århundradena är antagandet av kristendomen av majoriteten av befolkningen i Afrika söder om Sahara. Tanzania som en före detta brittisk koloni upplevde vågor av missionsverksamhet som resulterade i en levande och mångsidig kristen gemenskap, nästan jämnt fördelat mellan katoliker och protestanter.
Bland protestanter identifierar sig endast 20 procent som anglikaner, men trots sin relativt lilla andel frodas denna gemenskap uppenbarligen, delvis manifesterad av den fantastiska katedralen som dominerar centrala Dodoma. Katedralens huvudsakliga åttakantiga struktur är täckt med opolerade stentegel och toppad av en kaklad kupol, som påminner om Mellanöstern och etiopisk kristen arkitektur.

Kondoa Irangi – klippmålningar
Har du tid att ta dig en bit utanför Dodoma rekommenderas ett besök i Kondoa.
Sandawe-folket som är ett av de sista jägar-samlarfolken som fortfarande lever på tradionellt vis bor i trakterna kring Dodoma. Eftersom de saknar ett skriftspråk och är ett nomadfolk saknas rent fysiska kvarlevor från deras långa historia med ett undantag – Kondoa Irangi. Runt Kondoa en stad ca 150 km norr om Dodoma finns ett antal hällmålningar som man tror härrör från Sandawe’s förfäder.
Dessa målningar är ett av Unescos världsarv och är utspridda på cirka 200 plaster runt Kondoa.

Läs mer om resa till seychellerna hos afro-caribbean.se