Baobab är trädens konung och en symbol inte bara för Tanzania utan hela Afrika mest känt för sitt upp- och nervända utseende. Det land som kanske är mest känt för sina baobadträd är Madagaskar men du hittar dem även på många ställen i Tanzania. Den nationalpark i Tanzania som ståtar med flest baobabträd är Tarangire där du ofta kan se dess stoltaste invånare, elefanten, i skuggan under baobaben.
Det finns afrikanska stammar som trodde att baobabträdet en gång växte upprätt. Eftersom baobaben ansåg sig vara bättre än alla andra träd, bestämde gudarna sig för att lära trädet en läxa. För att stoppa barbarens skryt ryckte gudarna upp trädet med rötterna och planterade det upp och ner för att lära det ödmjukhet.
Det sägs att kärt barn har många namn och det stämmer verkligen på baobaben. För att nämna några -Baobab, boab, boaboa, tabaldi, apbröd, upp och ner träd, flaskträd eller dött rått-träd.
Det finns nio olika arter av baobaen men i Tanzania hittar du en, nämligen Adansonia Digitata.
Det är definitivt inte ett träd du planterar för att få insynsskydd till grannen, trädet är otroligt långsamtväxande, forskare har mätt deras tillväxthastighet till endast åtta millimeter vart tionde år. Men de lever å andra otroligt länge – mellan 2-3 tusen år. Man har hittat träd man till och med tror är 4 000 år gamla. Tänk om de kunde prata, vad skulle de inte kunna lära oss.
Baobab – ett träd med många egenskaper . Tanzanianer respekterar baobaben som ett ”livets träd” och det är inte konstigt med tanke på alla dess egenskaper. De är otroliga på att hålla fukt vilken är en av anledningarna till att du ser elefanterna i Tarangire i skuggan av baobaben. När det råder torrtider äter de nämligen av baobabens bark om innehåller vatten och mineraler. Aporna älskar dess frukter & löven är en medicinalväxt. Löven hjälper dessutom bönderna, när regnen är påväg slår bladen ut.
Att aporna gillar frukten är inte konstigt, baobabfrukten är en superfrukt. Frukten är en avlång sammetsklädd kalebass. Den har höga halter av kalium, järn, C-vitamin och kalcium. Enligt vissa rapporter har fruktköttet tio gånger så mycket C-vitamin som apelsiner. Baobabfrukten rekommenderas för viktminskning, hudens elasticitet och innehåller 50 % mer kalcium än spenat.
Barken och trädets inre delar är mjuka, fibrösa och resistenta mot eld. Den kan användas för att väva kläder och rep. Andra delar av en baobab kan också användas för att göra gummi, tvål och lim. Bladen och en del av barken används inom traditionell medicin. Det är också en källa till liv för afrikanskt djurliv. Det ger mat och skydd åt en mängd olika arter, från de minsta insekterna till några av de största djuren i Afrika som elefanten.